Wie zijn wij?

De Hulpverleningszone (HVZ) Taxandria is één van de 5 hulpverleningszones van de Provincie Antwerpen. De HVZ Taxandria verenigt de 12 gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten,  Kasterlee, Lille, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar, samen meer dan 200.000 inwoners die vallen onder de bescherming van de zone. De HVZ Taxandria bestaat uit 12 brandweerposten.

In Vlaanderen staan er 20 zones (34 zones over heel België) in voor de hulpverlening aan de bevolking. De verschillende zones werken nauw samen. Zo beschikt de brandweer bij grote incidenten en rampen snel over voldoende mensen, middelen en kennis. De verschillende brandweerkorpsen over het land vormen een netwerk van posten binnen de hulpverleningszones. 

De term 'hulpverleningszone'

Dat we werken onder de term ‘hulpverleningszone’ heeft alles te maken met onze brede dienstverlening. Zo zijn we niet enkel inzetbaar voor loutere brandbestrijding, maar we bieden ook dringende geneeskundige hulp (ambulancedienst) aan, staan paraat bij stormschade en overstromingen, bevrijden geknelde personen bij verkeersongevallen, ... Niet enkel een brandweerzone dus!

Elke hulpverleningszone staat onder het toezicht van de minister van Binnenlandse Zaken en haar diensten. Lokaal bestaat elke zone uit een zoneraad, die is samengesteld uit de burgemeesters van de gemeenten die deel uitmaken van de hulpverleningszone. Eén van hen is aangesteld als voorzitter. 

Onze hulpverleningszone werkt ook samen met het Intergemeentelijk samenwerkingsverband IOK

Onze missie

Altijd en overal op een kwaliteitsvolle manier hulpverlening bieden voor iedereen. Een optimale en gelijkwaardige bescherming van alle burgers in onze zone staat centraal. In ons streven naar een snelle en adequate hulpverlening vormt ook brandpreventie een belangrijke schakel.

HVZ Taxandria is fier op zijn medewerkers die altijd paraat staan. De bevolking kan rekenen op een goed opgeleid team van hulpverleners (zowel brandweerlieden als ambulanciers) dat snel kan uitrukken en strak georganiseerd is.

Je komt alles over onze hulpverleningszone te weten in onze film HVZ Taxandria: the movie! Een hulpverleningszone draait om mensen. De hoofdrollen zijn daarom weggelegd voor onze eigen medewerkers. Zo’n 450 brandweermannen, -vrouwen en ambulanciers die elke dag opnieuw, 7 dagen op 7, de klok rond, het beste van zichzelf geven! Laat je inspireren en misschien krijg je ook wel de brandweerkriebels te pakken? 

Enkele cijfers

12 Kempense gemeenten verenigd

203300 Inwoners onder bescherming van de zone

12 Brandweerposten

379 Vrijwilligers

73 Beroeps brandweermannen en -vrouwen

23 Ondersteunende personeelsleden

Activiteitenrapport