Selectieproeven FGA

Je hebt een Federaal Geschiktheidsattest (FGA) nodig om te kunnen solliciteren bij de brandweer. Dit geldt zowel voor vrijwillige- als beroepsbrandweer. Dat FGA kun je behalen door te slagen voor een competentie-, handvaardigheids- en fysieke geschiktheidsproef aan een Belgische brandweerschool. In de provincie Antwerpen is dit Campus Vesta. 

NIEUW: Je bent vrijgesteld van de competentietest als je een diploma of studiegetuigschrift van het zesde of zevende jaar middelbaar onderwijs hebt. Je kiest zelf in welke volgorde je de 3 onderdelen wil afleggen.

Kijk op ikwordbrandweer.be welke data en locaties jou het beste uitkomen en schrijf je in. Het FGA-attest is voor onbepaalde duur geldig, met uitzondering van de lichamelijke geschiktheidsproeven die slechts twee jaar geldig zijn. Als je niet slaagt voor een van de testen, kan je onmiddellijk opnieuw inschrijven.  

Inschrijven FGA

Ik schrijf me in voor het FGA

De eerstvolgende selectieproeven voor het FGA gaan door op: 

2024

  • 24 september 2024
  • 19 oktober 2024
  • 26 november 2024

Heb je al een FGA maar zijn je sportproeven na 2 jaar vervallen? Je kan er op deze momenten ook terecht om deze proeven te verlengen.

Tip: Je kan inschrijven via de website ikwordbrandweer.be waar je ook extra info kan vinden over het Federaal Geschiktheidsattest. Blijf via de ‘FGA Alert’ (onderaan de pagina) automatisch op de hoogte van FGA sessies & inschrijvingsdata. 

Bij onze veelgestelde vragen vind je tips om je voor te bereiden of bekijk hier een praktisch stappenplan met alle details over de FGA proeven en hoe je brandweervrijwilliger wordt.

Geslaagd!

Proficiat, je hebt je FGA behaald! De eerste stap is gezet. Je kan nu solliciteren bij de hulpverleningszone in jouw buurt. Voor Hulpverleningszone Taxandria doe je dit hier. De sollicitaties voor onze zone lopen meestal van begin september t.e.m. eind oktober. Je opleiding begint dan in het volgende jaar. 

Na de screening van je sollicitatie word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tijdens dit gesprek wordt er o.a. gepeild naar je motivatie, inzetbaarheid en overeenstemming met de functiebeschrijving en de zone. Binnen elke hulpverleningszone zijn er meerdere brandweerposten. Je wordt toegewezen aan de post die je het snelste kan bereiken. 

Federaal Geschiktheidsattest (FGA)

How To Handvaardigheidstesten

De brandweer

Brandweeropleiding