Sleutelkluizen / toegankelijkheid

Veel bedrijven en instellingen laten hun gebouwen zonder bewaking buiten de werkuren. De hulpdiensten staan daardoor vaak voor gesloten deuren wanneer zij na melding ter plaatse komen. Door middel van een bij de brandweer geregistreerde sleutelkluis kan de brandweer in geval van nood zonder breekwerk het terrein en/of gebouw betreden. Omdat zo geen kostbare tijd verloren gaat, zorgt dit voor een snelle en adequate hulpverlening. De kluis wordt afgesloten met een unieke sleutel die in bezit blijft van de inrichting. De brandweer beschikt over een loper die toegang geeft tot alle sleutelkluizen.

Belangrijk: Enkel sleutelkluizen die onder certificaat NY800087 van HVZ Taxandria vallen, kunnen door de brandweer geopend worden. 

Andere toegangsmiddelen

Niet voor elke locatie is een sleutelkluis de ideale oplossing om de toegang te verzekeren. Geregeld volstaat een goedkoper en/of algemener alternatief. Voorbeelden zijn cijfersloten op slagbomen in natuurgebieden afbakenen of verkeersbeperkende inrichtingen zoals neerklapbare paaltjes van een brandweg. De brandweer heeft vanwege de inbraakveiligheid slechts enkele lopers die bovendien enkel toegankelijk zijn voor leidinggevenden. Bij inzetten zonder leidinggevende, zoals interventies met enkel een tankwagen, een ladderwagen of een ziekenwagen, is de toegankelijkheid via een andere manier vaak geschikter. Enkele alternatieven die ons bekend zijn en waar we mits registratie gebruik van kunnen maken:

  • code
  • gekoppeld aan een simkaart, via telefonische oproep
  • bediening ter plaatse aanwezig is
  • vrijschakelen bediening
  • bediening op afstand en/of via permanentie
  • conciërge
  • driehoek-, vierkant-, liftsleutel

Registratie

Een sleutelkluis, toegangsmiddel of informatie is slechts bruikbaar voor de brandweer na registratie. Dit gebeurt via een platform voor digitale interventieplannen. Hiervoor vult u dit formulier in. Indien u naast de toegankelijkheid ook andere nuttige informatie ter beschikking wilt stellen, kan u dit op het einde van het formulier aangeven. 

Heeft u bijkomende vragen? Contacteer gerust onze dienst proactie via dip@hvztaxandria.be of bel ons via 014 47 09 24 

Meer informatie over het digitaal interventieplan.