File? Vorm altijd een reddingsstrook.

Bij file is het verplicht om een reddingsstrook te vormen op wegen met tenminste 2 rijstroken in de gevolgde richting. Zo kunnen hulpdiensten altijd vlot en vrij passeren.

Bij filevorming moet je een reddingsstrook vormen. Zoals altijd in het verkeer is het aan te raden te anticiperen. Bij sterk vertraagd verkeer kan de reddingsstrook al preventief gevormd worden.  

Je vormt dus op voorhand een vrije ruimte of reddingsstrook. Dit doe je altijd, ook als er geen hulpdiensten in de buurt zijn. Voertuigen op de linkerrijstrook rijden zoveel mogelijk naar links. Al de rest wijkt zoveel mogelijk uit naar de rechterkant. De pechstrook of een gesloten spitsstrook blijft altijd vrij.

Ook voor de motorijder is de reddingsstrook een goede zaak. Zij mogen namelijk de vrije ruimte van de reddingsstrook gebruiken om de file voorbij te rijden. Motorrijders die files voorbijrijden doen dit met een zeer matige snelheid, maximum 20 km/u sneller dan de automobilisten.

Je kent het systeem van de reddingsstrook misschien al van in het buitenland. In andere landen (denk maar aan Duitsland, Luxemburg, of Zwitserland) bestaat de reddingsstrook al langer en werkt het systeem zeer goed. 

Bron & meer informatie: Agentschap Wegen en Verkeer

Video