Bouw brandweerkazerne Lille

Eerder kondigde de gemeente Lille aan dat de bouw van een veiligheidscentrum met een brandweerkazerne en politiepost werd uitgesteld. Nu hebben we samen met de gemeente toch een plan klaar om dit op korte termijn te kunnen realiseren. 

Aanrijtijden verkorten

De brandweerkazerne in de gemeente Lille moet er komen om de aanrijtijden in te korten en de veiligheid van de inwoners te verhogen. Doel is dat de brandweer in 80 procent van de interventies binnen de 15 minuten ter plaatse is. Momenteel wordt de gemeente Lille, afhankelijk van de plaats van de interventie, bediend door de brandweerpost van Turnhout, Malle, Beerse, Vosselaar of Herentals. Maar vanuit die posten is het niet haalbaar om deze garantie te geven. Voor de veiligheid van de inwoners is het dus heel belangrijk dat de kazerne er komt. Daarom zijn we blijven zoeken naar oplossingen om door te kunnen gaan met de bouw van het veiligheidscentrum.

Die oplossing hebben we nu gevonden. De totale investeringskost voor de brandweerkazerne én de politiepost is geraamd op 4.175.000 euro. Onze hulpverleningszone neemt hiervan ruim 1,5 miljoen euro op zich. De overige investeringskost zal de gemeente via een onroerende leasing aan Belfius Lease op 30 jaar spreiden in de tijd. Belfius zal hierbij bouwheer worden. Na 30 jaar wordt de gemeente eigenaar van het gebouw dat in goede staat moet opgeleverd worden. Op deze manier heeft de financiering een zeer beperkte impact op de begroting van de gemeente. 

Werken starten in 2024

Het nieuwe veiligheidscentrum komt op Achterstenhoek, naast de huidige gebouwen van de gemeentelijke technische dienst.

Het bestek voor de bouw van het project werd eerder al goedgekeurd door de gemeenteraad. Het schepencollege wees de realisatie van het project toe aan bouwgroep Van Roey. Als alles vlot verloopt, kunnen de bouwwerken begin 2024 starten. De bouwwerken zullen vermoedelijk een jaar duren. 

Brandweercollega's gezocht

Dat betekent dat het centrum in 2025 klaar is. Goed nieuws voor onze 13 brandweercollega's van de post Lille. Zelf enthousiast om ons brandweerteam te versterken? We kunnen de nieuwe kazerne opstarten met de vrijwilligers die we momenteel hebben, maar we zoeken dus nog heel wat extra vrijwillige brandweermannen én -vrouwen! Hier vind je alle info of kom op 11 juni naar de roadshow van de brandweer in Lille.

 

Meer info te vinden op de website van de gemeente Lille.