Voorkom schoorsteenbrand

Je maakt er best een gewoonte van om jaarlijks je schoorsteen te laten vegen door een vakman. 

Dit is cruciaal om een schoorsteenbrand te voorkomen aangezien deze vooral ontstaat door een opeenhoping van vuil in de schoorsteenwand. 

We geven graag enkele tips hoe een schoorsteenbrand te voorkomen:

  • Zorg voor een goed onderhoud: Laat een erkend vakman jaarlijks je schoorsteen vegen en vraag een attest. Bij gas is dat tweejaarlijks. Laat zeker ook controleren op loszittende delen, scheuren en lekkages.
  • Zorg voor voldoende luchtstroom: Voldoende trek in de schoorsteen is noodzakelijk. Dit kan je doen door een trekkap te voorzien. Die zorgt ervoor dat de rookgassen uit de schouw worden getrokken.
  • Gebruik de juiste brandstof: Verbrand geen afval in je kachel, maar enkel de brandstoffen die toegelaten zijn zoals hout (onbehandeld, droog en natuurlijk) en kolen.
  • Voorzie blusmiddelen: Zorg voor een emmer met zand naast de open haard of houtkachel om een eventuele brand te kunnen doven. Blus nooit met water! Er ontstaat dan een enorme stoomvorming met kans tot explosie.
  • Weet wat te doen bij een schouwbrand: je herkent een schouwbrand aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Doof het vuur in de haard of kachel met zand. Sluit direct hierna de schoorsteenklep en luchttoevoer van de kachel, of bij een open haard de deurtjes.


Indien het toch misloopt, waarschuw dan de brandweer via 112. Wij komen zo snel mogelijk ter plaatse.