Op vakantie? Laat je huis veilig achter.

Ook als je op vakantie bent, kan er brand ontstaan in je woning. Door enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kan je dit risico beperken.

Schakel elektrische apparaten uit en haal stekkers uit de stopcontacten

Schakel alle elektrische apparaten uit, met uitzondering van ijskast en diepvries, tenzij je deze heb leeggemaakt en ontdooid.  
Schakel ook de verwarmingsinstallatie uit. 
Haal de stekker van de televisie, de muziekinstallatie en de computer uit het stopcontact. Zo bespaar je niet alleen energie,  je vermijdt ook kortsluiting of brand na een blikseminslag.

Sluit boiler en gasleiding af

Sluit de toevoer van de boiler af. Door dit te doen wordt het water niet meer verwarmd. De boiler houdt immers constant het water op de juiste temperatuur.
Draai ook de hoofdkraan van de gasleiding dicht.

Zorg dat je rookmelders werken

Test je rookmelders en vervang de batterijen indien nodig. Hoewel je zelf niet thuis bent, kan dit nuttig zijn, zeker als je beschikt over een geïntegreerd alarmsysteem dat gekoppeld is aan een centrale.

Sluit alle deuren

Door alle binnendeuren in huis dicht te doen, blijven het vuur en de verstikkende rook bij brand langer opgesloten. Zelfs een gewone, niet-brandwerende binnendeur houdt de rook tot 20 minuten tegen. Hierdoor kan je misschien het proces vertragen en de schade beperken tot de brand wordt opgemerkt tijdens je afwezigheid. 

Verwittig een kennis van je afwezigheid

Verwittig een naaste buur of kennis dat je op vakantie bent en zeg hoe je kan bereikt worden. Het kan handig zijn een huissleutel bij iemand achter te laten.

Wanneer er is iets mis is met je woning of bij nood kan deze persoon ter plaatse komen.

 

Fijne vakantie!