Hang rookmelders

Rookmelders zijn verplicht in elke woning. En dat is maar goed ook, want rookmelders redden levens.

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er 's nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in (huur)woningen. 

Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat jij en je huisgenoten zichzelf in veiligheid kunnen brengen. In grotere woningen kan je kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Zorg er in elk geval voor dat de rookmelders in afgelegen lokalen, bijvoorbeeld een berging, hoorbaar zijn in de slaapkamer. Deze rookmelders kan je op een simpele manier draadloos met elkaar verbinden.

Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt moet sinds 1 januari 2013 rekening houden met een aantal verplichtingen over het plaatsen van rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen voor alle Vlaamse woningen.

Waarom rookmelders plaatsen?

Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat jij en je huisgenoten zichzelf in veiligheid kunnen brengen.

Waar hang je rookmelders?

Het Vlaams decreet stelt dat elke verdieping minstens één rookmelder moet krijgen. Waar die dan best hangt? De hal is de meest aangeraden plek op beide verdiepingen, omdat dat een ruimte is waar je doorheen moet op weg naar buiten. Het is ook een goed idee om een melder in de slaapkamers, op zolder en in de technische ruimte te hangen, waar een groter brandrisico is.  

Waarom geen rookmelder in de keuken en de badkamer?

In de keuken en de badkamer hang je beter geen rookmelder. De toestellen werken met een sensor die de beweging van rook registreert. En is bijgevolg ook gevoelig voor dampen. Wie zijn keuken en badkamer toch wil beveiligen, kan opteren voor een rookmelder die werkt op basis van temperatuur. Al zijn die iets duurder en minder snel. Beginnende rook is immers niet zo warm.

Waaraan moet een rookmelder voldoen?

  • De rookmelder moet CE-gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
  • Zowel een type met vervangbare batterij als een type met een niet-vervangbare batterij komt in aanmerking. Wij raden een model met niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar aan.
  • Kies een toestel dat beschikt over een testknop.

Al deze kenmerken vind je op de verpakking.

Waar vind je een rookmelder?

Rookmelders vind je in de doe-het-zelfwinkel in je buurt, in gespecialiseerde zaken of in webwinkels.  Bepaalde gemeenten verkopen eveneens rookmelders. Wij als hulpverleningszone verkopen zelf geen rookmelders. 

Komt er controle op de rookmelders?

Neen, er is geen rookmelderpolitie in het leven geroepen. Er zal niet gecontroleerd worden, dat is haast onmogelijk bovendien. Het is ook niet de taak van de brandweer om dat te doen. Anderzijds: waarom zou je de nieuwe wet aan je laars lappen? Het kan levens redden. Een rookmelder kan ervoor zorgen dat jij en je familie tijdig gewaarschuwd worden. Netwerk Brandweer vraagt wel om rookmelders te registreren op hangrookmelders.be. Zo kunnen we in kaart brengen waar we nog beter moeten sensibiliseren.

Test je rookmelders

Het testen en onderhoud van rookmelders is belangrijk. Het onderhoud gebeurt d.m.v. een vochtige doek of met de stofzuiger. Test je rookmelders elke eerste donderdag van de maand! Reinig elke maand je rookmelders met de zachte borstel van een stofzuiger.

Voor de meest recente wetgeving rond rookmelders, verwijzen we graag door naar https://www.wonenvlaanderen.be/rookmelders