Dringend hulp nodig? Bel 112 of gebruik de app 112 BE

Dringend hulp nodig van brandweer, ziekenwagen en/of politie? Dan kun je het noodnummer 112 bellen. Of gebruik de nieuwe de app 112 BE. Dankzij die app hoef je de noodnummers niet te onthouden en kun je die ook niet vergeten als je in paniek bent. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie, afhankelijk van welke hulp je nodig hebt.

Lokalisatie

De noodcentrales kunnen jou dankzij deze app makkelijker terugvinden. Op een afgelegen plaats, in het midden van een bos of een ingewikkeld netwerk van autostrades kan je vaak zelf niet meteen doorgeven waar je bent. De app stuurt jouw positie naar de noodcentrale zodra je belt. Daarna stuurt de app elke 30 seconden een update van je positie. Zo win je kostbare tijd. Heb je de noodcentrales gebeld en reageer je daarna niet meer, dan laten de noodcentrales je smartphone rinkelen zodat de hulpdiensten je gemakkelijker kunnen terugvinden en helpen.

Chatfunctie

Er is ook een chatfunctie voor doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis. Zij kunnen via berichten met de noodcentrale communiceren. Ook voor mensen die de landstalen of het Engels niet machtig zijn, kunnen de noodcentrales de chatfunctie inschakelen. Dat kan ook als er tijdens de noodoproep te veel achtergrondlawaai zou zijn.

Extra informatie

De registratie in de app heeft nog een aantal voordelen: Je kan bepaalde medische info doorgeven, zoals hartproblemen, allergieën (aan medicatie), epilepsie, diabetes… De operator ontvangt deze informatie nog voordat je iets gezegd hebt en kan dit doorgeven aan de hulpdiensten die ter plaatse komen.

Noodweer

Via de app 112 BE kan je bovendien ook het e-loket 1722.be bereiken en het nummer 1722 wanneer dit bij noodweer geactiveerd wordt. Op de eerste pagina van de app zie je de iconen van ziekenwagen, brandweer of politie. Als je naar rechts swipet kom je op een tweede pagina waar je doorverwezen wordt naar het e-loket 1722.be of naar het nummer 1722 als dit geactiveerd is. 

Download en registreer

De app is te vinden in de app store van Apple en hij is ook beschikbaar voor Android op Google Play.

Meer info vind je op de pagina van de App 112 BE.

Opgelet: de app 112 BE werkt enkel in België.

Video