Ik wil vrijwilliger brandweerman/-vrouw worden

 Durf de sprong te maken!

Word vrijwilliger bij de brandweer van de HVZ Taxandria


Je kan dit najaar 2020 niet langer solliciteren voor brandweervrijwilliger bij onze zone. Maar hou deze pagina en onze sociale media in het oog als je in de toekomst nog interesse hebt. Hieronder vind je meer informatie over hoe je brandweervrijwilliger wordt. 

Brandweervrijwilliger worden begint met passie voor hulpverlening. Je gaat een stevig engagement aan, de juiste motivatie is dus heel belangrijk.

 

 

Ik durf de sprong te maken want:

 • Ik sta paraat voor mijn medeburgers
 • Branden blussen, redden van geknelde slachtoffers of dieren bevrijden uit mestputten: bring it on!
 • Een maatschappelijk zinvolle job lijkt me echt iets
 • Ik ga voor mijn team door het vuur!

Als brandweerman of -vrouw sta je dus garant voor de veiligheid van de inwoners van je gemeente en andere gemeenten in de hulpverleningszone. Je maakt deel uit van een hechte ploeg waar teamgeest centraal staat. Want voor, tijdens en na elke interventie ga je voor elkaar door het vuur.

Brandweerman of -vrouw zijn is een uitdagende, afwisselende maar ook veeleisende job. Als vrijwilliger stel je je beschikbaar voor je brandweerpost om zo een minimale uitruk te kunnen garanderen. Elke oproep is anders, gaande van brand, hulpverlening, redden van dieren tot ondersteuning op logistiek of technisch vlak bij een ongeval of andere incidenten. Daarom stellen we een aantal eisen aan al onze brandweerlieden, dit zowel voor fysieke conditie, voor handigheid als voor karakter.

▶ Meer weten? Stuur je vragen gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen. Volg onze sociale media & website voor de laatste updates!

 

 

Ontdek in de video hoe het is om brandweervrijwilliger te zijn:

 

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen? 

 • Belg zijn of burger van een ander land behorende tot de Europese Economische Ruimte of van Zwitserland;
 • Ten minste 18 jaar oud zijn;
 • Een gedrag hebben dat in overeenstemming is met de eisen van de beoogde betrekking. De kandidaat bezorgt een uittreksel uit het strafregister dat afgeleverd dient te zijn binnen een termijn van drie maanden voorafgaand aan de uiterste datum voor het indienen van de kandidaturen;
 • De burgerlijke en politieke rechten genieten;
 • In orde zijn met de dienstplichtwetten;
 • Houder zijn van rijbewijs B; 
 • Houder zijn van een Federaal Geschiktheidsattest (FGA) 

Een FGA, wasda? 

Voordat je kunt solliciteren bij de brandweer - als vrijwilliger of beroeps - moet je dus eerst een federaal geschiktheidsattest (FGA) behalen. De selecties zijn over heel het land hetzelfde en bestaan uit 3 modules; een competentietest, een handvaardigheidstest en een fysieke geschiktheidsproef.

Het FGA-attest is voor onbepaalde duur geldig, met uitzondering van de lichamelijke geschiktheidsproeven die slechts twee jaar geldig zijn. Als je geschikt bent bevonden, krijg je jouw attest. Met dit attest op zak kun je dan solliciteren bij de brandweer. Dit is echter geen garantie op een plaats in een brandweerpost. Daarvoor dien je ook de rest van de procedure te doorlopen.


 

Data FGA proeven Campus Vesta

Je kan terecht op Campus Vesta om je FGA te halen. Schrijf je via https://www.brandweer.be/nl/federale-geschiktheidsproeven in op de 'FGA Alert' (onderaan de pagina) en blijf automatisch op de hoogte van FGA sessies & inschrijvingsdata. De eerstvolgende FGA sessies gaan door op 

- 15 januari 2021 (inschrijven vanaf 28 december 2020)
- 19 maart 2021 (inschrijven vanaf 1 maart)
- 23 april 2021 (inschrijven vanaf 5 april)
- 21 mei 2021 (inschrijven vanaf 3 mei)
- 18 juni 2021 (inschrijven vanaf 31 mei)

Heb je al een FGA maar zijn je sportproeven na 2 jaar vervallen? Je kan er op deze momenten ook terecht om deze proeven te verlengen. 

Je kan inschrijven via de website ikwordbrandweer.be waar je ook extra info kan vinden over het federaal geschiktheidsattest en bij onze veelgestelde vragen kan je tips vinden om je voor te bereiden.

 

Geslaagd!

Als je slaagt voor de selectieprocedure van onze hulpverleningszone, word je onze nieuwe collega. Eerst volg je nog een opleiding (theorie & praktijk) op de brandweerschool en binnen je post begin je ook aan je stage. Welkom!

 

 

 • Start
 • Werken bij de brandweer
 • Ik wil (vrijwillig) brandweerman/-vrouw worden